23/06/21

Kako njegovati kožu bebe u prvim mjesecima i čime i kako ju kupati

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Anamaria Balić, dr.med., spec. dermatovenerologije, otkrila je za RTL kako njegovati osjetljivu kožu dojenčadi u prvim mjesecima života i što izbjegavati.

Koža dojenčadi je vrlo osjetljiva samo po sebi i ono što je na prvom jest bitno jest je li pupak otpao. “Ako pupak nije otpao, kožu bebe trebamo očistiti samo vlažnim frotirastim ručnicima ili gazicama i to samo pregibe – vrat, područje ispod pazuha, prepone, pelensku regiju. Dovoljno je običnom čistom vodom te dijelove samo prebrisati. To možete raditi svakodnevno ili svaki drugi dan”, objašnjava Anamaria Balić, dr.med., spec. dermatovenerologije.

Dok bebi još nije otpao pupak, ne smijemo ju kupati u kupkama jer se danas primjenjuje teorija suhog cijeljenja pupka i čeka se da pupak sam od sebe otpadne. “To se u pravilu dešava za tjedan do 10 dana i individualno je. Ako se to malo produži, nema razloga za brigu, kod neke djece je to jednostavno tako”, kaže dr. Balić.

Kada pupak otpadne, vrijeme je za prvo kupanje. Ali ne kako to možda zamišljate: ne smijete koristiti sapune ideterdžente koji dodatno isušuje kožu djeteta. “Čista voda i eventualno dodaci sindeta i uljne kupke koji djeluju kao omekšivači i stvaraju dodatan lipidni sloj čime štite kožu djeteta i održavaju ju vlažnom“, savjet je dermatologinje Anamarie Balić.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img