Foto: Pixabay

Iako relativno mlad fenomen, groznica društvenih mreža pokazuje da su iste ostvarile impresivne brojke i zaluđene korisnike. Iza nas je Svjetski dan društvenih mreža pa se podsjetimo nekoliko zanimljivih rekorda:

Instagram objava s najviše lajkova 

Najfotogeničniji izdanak društvenih mreža, Instagram, je godinu dana imao rekord s Beyonceinom objavom posljednje trudnoće. Ipak, pjevačka zvijezda s trona je skinuta zbog reality zvijezde, Kylie Jenner, kad je početkom ove godine objavila rođenje kćerkice Stormi. Prevedeno u brojke? Nevjerojatnih 18 milijuna lajkova.

Twitter objava s najviše lajkova 

Barack Obama, bivši američki predsjednik, ima zavidni broj pratitelja na Twitteru, a njegov tvit citata Nelsona Mandele objavljen tijekom nereda u Charlottesvilleu je dobio više od 4,5 milijuna lajkova i skoro 1,7 milijuna retvitova.

Prvi video na YouTubeu

Prvi video ikad objavljen na toj popularnoj platformi traje svega 19 sekundi te prikazuje suosnivača YouTubea, Jaweda Karima, u zoološkom vrtu. U pitanju je 51 milijun pregleda u svih 13 godina koliko je dostupan.

Najviše pratitelja na Twitteru

Iako se lista najpraćenijih izmjenjivala, u posljednje je vrijeme na tronu američka pjevačica Katy Perry. To znači nevjerojatnih 109 milijuna pratitelja. Slijede ju kanadska zvijezda Justin Bieber sa 106 i bivši američki predsjednik Barack Obama sa 103 milijuna pratitelja.

Video s najviše pregleda

Gotovo nema osobe koja nije čula prošlogodišnji ljetni hit Despacito. Video za tu pjesmu je pregledan čak 5 milijardi puta. Zasad. Rast će i dalje.

Najpopularnije Facebook fan stranice

Mnogi su u zadnje vrijeme bili bijesni na Facebook pa je bilo masovnih gašenja profila. Ipak, milijarde ljudi i dalje koriste najpopularniju društvenu mrežu. Tri stranice s najviše pratitelja su baš Facebookove fan stranice – Facebook, Facebook Sales Germany i Facebook for Every Phone s po čak 208 milijuna pratitelja.

Najpopularnija društvena mreža

Već smo rekli da je to Facebook. Govorimo o više od 2,2 milijarde aktivnih korisnika. Slijede YouTube s 1,5 milijardi, Instagram sa svojih 813 milijuna korisnika i Tumblr sa 794 milijuna.

Najpopularnija aplikacija za dopisivanje

WhatsApp je definitivno najpopularnija aplikacija za instant poruke s više od 1,5 milijardi aktivnih korisnika. Slijede Facebook Messenger s 1,3 milijardi i WeChat s 980 milijuna.

Emoji koji najviše zbunjuje ljude

Smajlići su neizostavan dio digitalnog života, no uz toliko različitih emojija našla se i nekolicina koja svojim izgledom zbunjuje horde korisnika diljem svijeta. Prema studiji Sveučilišta iz Minnesote, korisnike najviše zbunjuje smajlić s “čvrsto zatvorenim očima i otvorenim ustima” za koji su neki rekli kako označava euforičan smijeh, ali također i ekstremnu bol. Koji emoji je vama zbunjujuć?

 

Foto: Emojipedia