Milanović Plenkoviću: Nemam pojma o čemu priča. Nadam se da mu je dobro

0
Foto: N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u srijedu izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava bila prvi izbor za čelnu osobu Vrhovnog suda. Rekao je da “nema pojma” o čemu Plenković govori.

“Čiji? Čiji kandidat je bila? Pitajte ga (Plenkovića) o čemu govori. Ja sam prema Ustavu taj koji predlaže i tako će ostati dok sam ja predsjednik i dok je ovakav Ustav. Ne jer me to raduje, nego jer tako piše. Možda bi bilo bolje da nije tako, ali kad je tako, ja sam taj koji predlaže (predsjednika Vrhovnog suda), a ne Plenković. On može odbiti. Ne znam čemu sve ovo”, rekao je Milanović novinarima u Rimu nakon radne sjednice sastanka šefova država “Skupine Arraiolos”.

Ponovio je da će on predložiti suca Radovana Dobronića te neka se Plenković o tome očituje.

“A ove pričice, pitajte njega. Nemam pojma o čemu čovjek govori. Mislim da je ovo jak komentar na izjavu jednog predsjednika vlade. Nemam pojma o čemu priča. Nadam se da mu je dobro. I zašto to priča, odakle mu to?! Nemam pojma o čemu on govori, ja s njim o tome nisam razgovarao. A skime sam sve razgovarao, to je sasvim deseta priča”, komentirao je Milanović.

Na pitanje koliko će još trakavica oko odabira novog predsjednika Vrhovnog suda trajati, Milanović je kratko odgovorio s “pitajte Plenkovića”.

Još jednom je pohvalio suca Dobronića.

“On je klasa, nadam se da će ga izabrati”, poručio je Milanović.

Plenković na aktualcu: Ksenija Turković bila je prvi izbor za Vrhovni sud

Podsjetimo, Plenković je danas na aktualcu dbacio ocjenu Sandre Benčić (Možemo!) da namjerno oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda izrazivši žaljenje što predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi izbor.

“Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prva, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli ovdje konsenzus još u veljači prije profesorice Đurđević”, kazao je Plenković u Saboru.

“A znate zašto nije izabrana? Ne zato što je ja kao netko iz kuta parlamentarne većine ne bi htio, naprotiv, nego zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a kada je ona kazala ‘može’ u zakonitoj proceduri i uz širu privolu, više je nije htio predložiti”, dodao je Plenković osporivši da usporava proces izbora predsjednika Vrhovnog suda – donosi N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here