23/06/21

Misli Dida Andrijice (13): Da živin u Splitu, selija bi u Dugopolje!

Must Read

Zdravi bili dico moja!

Gledan ja ove naše medije, osluškujen, pipan, pitan, ma mi jopet nije jasno koji je to đava sa Rvatin i lokalnin izborin. Rećemo, meni nikako ne iđe u ovu moju pamet, kliko je slasna i masna ta fotelja načelnika općine ili grada. Čin izbori na vrata, a mi se uzvrpoljimo ko Antukin Zekan, kad podanj muve dođu.

Svi bi tili unić u ta vjeća ili skupštine, svi znadu bolje, i nikomu ništa ne valja. Ali nisu meni problem onizi koji bi minjali, naj su mi bolji onizi šta su dosad bili na vlasti i sad kažu kako oni mogu još bolje načinit za misto. Dakućeš nego bolje, da se malo pokreneš bilo bi bolje, jerbo u zadnje četri godine ionako niste ništa radili. Osim za se!

Iman ja dico prijatelja po cilomu svitu, od Metkovića, do Dugopolja, pa mi oni šalju situvaciju sa terena. Govori tako moj Ante mandarin da je u Metkoviću situvacija napeta, ali nisu mogli nać nego tri kandidata za gradonačelnika. Od Jambe, priko Adezeja, pa Mosta, i sad spala priča na tri slova.

Ali kune mi se Ante, kako će na slidićin izborin bit bar pešest kandidata, jerbo već doli znadu da ovi neće ništa pametna napravit pa ko god pobjedijio.

U Zmijavcin je zato, muko moja prava bitka. Mensečini da anamo svaka kuća ima svoga kandidata. Ima ji šest! Nekuvečer gledan talaviziju i anamo bilo šest kandidata za Zagreb. Je podikoji je falijo, ali jopet. Šest u Zmijavcin, a mensečini osan u Zagrebu. Reka bi čovik da su ti Zmijavci barenko upola veličine Zagreba ako ne i veći.

Ali zato, moj rodjak u Zagvozdu nema šta mislit za koga će glasat. Imaju jednoga kandidata i udri!. U Zagvozdu je ovi već pobjedijo, jerbo je sam. I sad ti reci, u Zmijavcin šest, a vamo jedan. Šta jin nisu pribacili kojega u Zagvozd barenko da bude zanimljivo?

A nu Makarske, tamokarec ji je pet. I svi urtaju na fotelju ko da je zlatna. Istina , Makarska je bogata, turističko misto, imade još zeru pod Bijakovon šta se nije izgradilo, pa bi ta fotelja mogla bit i sikira u medu.

I svi van oni dicu moja pričaju, obećaju, nema šta nisu obećali, a kad prođu izbori izija vuk magare.

A u Splitu veselja! Tamokarec se gura za gradonačelnika oni mali šta je piva ustaške, pa mu poslin žena zabranila, tute je i Kerum, ove ture brez pršuta na čelenci, eno i Vuce, njega znata po pisman i koječemu drugome, tamo van je i neki mali crljeni šta bi rušijo spomenik 9. bojni, undak oni mali iz adezeja šta mu na plakatin piše da je on vicegradonačelnik, i još vozi neku karanpanu po Splitu, imade i neki prkić od ovizi komunjara, za kojega van neman šta reć, jerbo ga niko i nezna, ali ako je snjiman, kukala mu majka.

Pa ima i ova Branka šta je gura tomy, eno i oni mali iz Mosta. I anamo se ugura i mali Popović. Sve se mislin vako; sinko moj ti si iz Metkovića, tamo ji je samo tri, a ti se u Splitu kandidira? Šta nisi iša u Metković, veća bi ti šansa bila?

I nakon toga, stavi ti sad moj pajdo, moj rvacki biraču, prst na čelo i odaberi! Ja da san u Splitu, i da su mi ovo kandidati, moran priznat da bi se duboko zamislija.

I unda bi se odlučija priselit!


Di? Di bi se priselija? U Dugopolje!

E sad će te vi pitat, koji bi te đava nosa u Dugopolje? A ja ću van reć. Iman ja anamo moga kuma Matu. I on je meni kaza, a ja čoviku virujen, da u Dugopolju ima čovik, ma ne čovik, nego duša od čovika, i da se i on kandidira za načelnika!

To je oni šta su mu kuću srušili, a bila ista ko i ostale. On nije pravija bazene, pa od bazena dvorane. On nije ni žičare obećava. On je  oni mali s dugon koson, znaćete ga vi. A ako ga neznate čin uniđete u Dugopolje, ili ako vas neka nevolja anamo snađe, samo pitajte za Ivicu Radoševića. On će van sigurno pomoć, kaže moj kum Mate da takvoga čovika još Dugopolje nije vidilo!

Zdravi bili!
Vaš did Andrijica

Foto: privatni album- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img