13 C
Split

Na današnji dan osnovan je MNK Hrvatski Dragovoljac ATVP

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Na današnji dan osnovan je MALONOGOMETNI KLUB HRVATSKI DRAGOVOLJAC – ATVP iz Dugopolja, sa sjedištem u Ulici Alojzija Stepinca 2 (Stepinčeva 2). Nebeski zaštitnici Hrvatskog Dragovoljca su sveti Mihovil i sveti Jeronim, ujedno i zaštitnici općine Dugopolje, stoga se često kao drugi dan osnutka uzima i 29. rujan, dan svetog Mihovila.

Hrvatski Dragovoljac osnovan je kao MNK UHBDDR (Udruga Hrvatskih Branitelja – Dragovoljaca Domovinskog Rata)  te je neslužbeno počeo sa djelovanjem 2003. godine, dok je 25. rujna 2006. godine održana Osnivačka skupština na kojoj je donesena odluka o registraciji kluba u Uredu državne uprave. U početku je klub okupljao članove UHBDDR Dugopolje a nakon registracije 2006. godine okuplja mladež i sve ljude športske volje.

Osnovan kao MNK UHBDDR, Hrvatski Dragovoljac je spomen klub hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata sa područja općine Dugopolje, koji su organizirano sudjelovali u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Skraćenica ATVP odnosi se upravo na hrvatske branitelje, koji su ujedno i osnivači kluba, a ona stoji za AntiTeroristička Vojna Policija. MNK Hrvatski Dragovoljac ATVP kroz svoje športske nastupe doprinosi zaštiti časti, ugleda, dostojanstva i interesa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ratnih vojnih invalida, stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Prvu utakmicu Hrvatski dragovoljac, kao MNK UHBDDR, odigrao je 2001. godine kada je u Iloku, Vukovarsko – srijemska županija, nastupio na memorijalnom turniru organiziranom u čast i spomen hrvatskim braniteljima, a prvi susret bio je protiv MNK Slavonski brod.

U sezoni 2006./2007. MNK UHBDDR po prvi put nastupa u ligaškom natjecanju. Kao novaci u malom nogometu igrali su 2. malonogometnu hrvatsku ligu. Prvu službenu utakmicu u tom natjecanju odigrali su protiv momčadi Porto Tolero Ploče. Već od tog dvoboja pokazali su kako se radi o ozbiljno i kvalitetno organiziranom klubu koji će iz godine u godinu sve više napredovati. Na kraju sezone MNK UHBDDR, čiji je prvi povijesni kapetan bio Mario Jurenić Hik, osvojio je četvrto mjesto na ljestvici, što je bio značajan rezultat za klub koji se prvi put natjecao u tom rangu.

Veliki uspjeh juniori MNK UHBDDR ostvarili su u sezoni 2008./2009. Te godine osvojili su prvenstvo Regije Jug te se tako plasirali u završnicu u kojoj su sudjelovale četiri najbolje juniorske ekipe u Hrvatskoj. U polufinalu natjecanja MNK UHBDDR je rezultatom 9:6 bolji bio od MNK Vinkovci. U finalnom susretu MNK Petrinjčica osvojila je prvo mjesto, dok je MNK UHBDDR osvojio odlično drugo mjesto, te se u konkurenciji od 64 u Dugopolje vratio kao državni viceprvak. Kapetan i najbolji igrač te ekipe bio je današnji hrvatski reprezentativac i igrač Hajduka Mijo Caktaš.

Iste 2008. godine za mladu malonogometnu reprezentaciju Hrvatske na Europskom prvenstvu nastupili su Dean Caktaš, kasnije dugogodišnji kapetan seniorske ekipe MNK UHBDDR, zatim Žarko Luketin i Josip Lucić. Sa tadašnjim prvacima Rusijom odigrali su neriješeno, a bodove su podijelili i sa Slovencima, dok su jedini poraz doživjeli od Talijana. Dugopolje, čiji se malonogometni klub tada natjecao u Drugoj malonogometnoj ligi, dao je čak tri mlada reprezentativca Hrvatske.

Povijesni uspjeh Hrvatski Dragovoljac ostvario je u kupu. U sezoni 2016./2017. ekipa Hrvatskog Dragovoljca plasirala se u osminu finala malonogometnog kupa. Do te faze natjecanja došla je osvojivši prvo županijski kup u kojem je pobijedila Olmissum u završnici rezultatom 4:1. Drugi korak je bilo osvajanje regionalnog kupa, u kojem se natječu svi niželigaši malog nogometa od Zadra do Dubrovnika. U finalu regionalnog kupa pobijedili su MNK Hajduk rezultatom 4:1. U osmini finala malonogometnog kupa Hrvatski Dragovoljac igrao je protiv najbolje momčadi u Hrvatskoj, FC Split Tommy, koji su u dvije utakmice bili bolji i plasirali se u daljnje natjecanje odnosno Final Eight turnir, gdje su bili poraženi u finalu od zagrebačkog Nacionala.

U posljednjih nekoliko sezona MNK Hrvatski Dragovoljac ATVP natječe se u 1. Županijskoj malonogometnoj ligi (područje Splitsko-dalmatinske županije). Svake sezone klub bilježi vrlo uspješne nastupe te se redovito nalazi pri samome vrhu prvenstvene ljestvice. Glavni cilj Hrvatskog Dragovoljca povratak je u 2. Hrvatsku malonogometnu ligu. Da bi se taj cilj ostvario iz godine u godinu ulaže se u razvoj kluba, bilo u administrativnom ili športskom planu.

Iako u županijskom rangu natjecanja nije obvezan, MNK Hrvatski dragovoljac ATVP ima organizirane selekcije juniora i kadeta. Oni već nekoliko sezona igraju ligaško natjecanje u kojem pružaju zapažene igre.

Odličan primjer ulaganja u budućnost kluba je i Futsal Akademija Hrvatski Dragovoljac. Futsal školom klub želi svim mladim momcima s područja općine Dugopolje pružiti mogućnost treniranja malog nogometa. Kao možda i najpopularnija momčadska igra u Dalmaciji, cilj škole futsala upravo i jest da mladići spoznaju nove vještine i znanja igranja ove uzbudljive igre. Uz to neizostavno je stjecanje momčadskog duha, novih prijateljstava i druženja, te u konačnici zdravi i športski razvoj.

Misija Hrvatskog Dragovoljca sažeta je u stihu NAVIK ON ŽIVI, KI ZGINE POŠTENO pjesme ”Pozivanje na vojsku” pjesnika kneza Fran Krsto Frankopana (1643 – 1671). Slogan pod kojim se Hrvatski Dragovoljac vodi na športskim borilištima je KAD KRENEMO GORIT ĆE NEBO I ZEMLJA, preuzet od legendarne splitske 4. Gardijske brigade, čiji su članovi bili i osnivači MNK Hrvatskog Dragovoljca ATVP.

Boje Hrvatskog Dragovoljca su crna i zlatna.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img