Jučer je u prostorijama MNK Hrvatskog Dragovoljca ATVP, hrvatski malonogometni vratar Nikola Čizmić uručio svoj reprezentativni dres dugopoljskom klubu. Zauzvrat su Crni reprezentativnom vrataru poklonili majicu i zastavicu kluba, a poklone su mu uručili tajnik kluba Josip Čelan, te zamjenik predsjednika izvršnog odbora kluba Boris Srdarev.

Ovaj čin dogodio se kao posljedica jedna vrlo lijepe humanitarne akcije koja se prije nekoliko mjeseci dogodila u Hrvatskoj. Udruga „Dinamo to smo mi“ i Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” pokrenuli su humanitarnu akciju “Vratimo Palčiće u Petrovu”. Cilj humanitarne akcije bio je skupiti četiri milijuna kuna za inkubatore, respiratore i monitore kako bi bebe imale odgovarajuću skrb u Petrovoj bolnici.

Aukcijama se novac prikupljao na zanimljiv, ali i zaista lijep i velikodušan način. Potpuno različiti ljudi, raznih životnih priča, obični i poznati iz javnog života, na aukcije su dali svoje potpisane nogometne dresove, karte, tenisice, majice, rekvizite i lopte te novac zatim donirali na račun za pomoć i nabavku inkubatora, respiratora i monitora za bebe.

Jedan od onih koji je prepoznao važnost ove akcije bio je i reprezentativni vratar i kapetan Hrvatske futsal U-19 momčadi Nikola Čizmić. Nikola je karijeru počeo u velikom nogometu, bio je 2015. najbolji vratar kupa Sv. Duje (Hajduk, Udinese, Puškaš akademija, NSŽSD) kada su za ‘bijele’ igrali Palaversa, Šego, Kreković, Blagaić. Iz Adriatica je prešao u FC Split, gdje je višestruki osvajač kadetskog i juniorskog prvenstva Hrvatske, a od ove je godine prvi vratar kluba. Dugogodišnji je kapetan mlade reprezentacije.

Priča o iznimnom uspjehu hrvatski malonogometnih mladića počela je u kvalifikacijama gdje su igrali protiv Slovačke (6:2), Engleske (4:0) i Italije (0:1). Sam plasman na Euro je bio velika stvar. U grupnoj fazi Eura igrali su protiv prvih favorita prvenstva Španjolske, zatim Nizozemske i Ukrajine.

Nakon poraza u grupi protiv Španjolske (0:3) mladi futsal reprezentativci iz utakmice u utakmicu bili su sve bolji. Do finala nisu ubilježili više niti jedan poraz. U preostalim susretima u grupi savladali su Nizozemsku (6:0) i Ukrajinu (3:1). U polufinalnom susretu bolji su bili od Portugala  sa 3:2. Čizmić je protiv Portugala obranio ključni penal, a ta obrana odvela je naše momke u samo finale. U finalu su se opet susreli sa Španjolcima koji su ponovno pokazali svoju klasu i u konačnici sa 1:6 osvojili Europsko futsal U-19 prvenstvo.

O tome koliki je podvig postigla naša futsal U-19 reprezentacija pod vodstvom kapetana Čizmića, govori i činjenica da su iza sebe ostavili velike zemlje koje ulažu ogromne novce u futsal. Rusija, Ukrajina, Portugal gledali su im u leđa, a to je velika stvar.

Nikola je nakon završenog Eura pokazao svoje veliko srce, te je jedan od svojih najdražih suvenira poklonio za aukciju humanitarne akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”. Srećom dres je završio nedaleko od Nikole, u prostorijama MNK Hrvatskog Dragovoljca. S obzirom na razvoj situacije u 1. MNHL, Crnima se mašta zagolicala sa idejom da možda na jesen Nikola obuče i dres Hrvatskog Dragovoljca.

Nakon što je pokretom ljudi u Facebook grupi “Vratimo Palčiće u Petrovu” iznad svih očekivanja skupljen novac za opremu odjela nedonoščadi u Petrovoj bolnici, a potom i u KB Merkur, pokrenuta je humanitarna akcija „Palčići za Hrvatsku“ za bolnice diljem Hrvatske. Jednostavnom uplatom donacije od 30 kuna svaki donator koji želi sudjelovati u Nagradnoj igri dobit će Potvrdu o donaciji sa jedinstvenim serijskim brojem kojeg treba čuvati do izvlačenja dobitnika. Svaki donator može osvojiti dres ili rekvizit brojnih hrvatskih sportaša koji su odazvali i prije ovog velikog pokreta i donirali dio svoje bogate karijere. Donacije za akciju “Palčići za Hrvatsku!” od sada je moguće izvršiti i na kioscima Tiska.

Podijeli objavu