Foto: Općina Dugopolje

Danas je u općini Klis potpisan ugovor o vrijedan gotovo pet milijuna kuna za projekt “Zaželi” koji se odnosi na zapošljavanje žena koje se nalaze u nepovoljnim uvjetima rada, a koje će se brinuti o starijim građanima.

Ugovor su potpisali Jakov Vetma načelnik općine Klis koja je nositelj prijave projekta, a u ime općina koje su se zajednički prijavile na projekt, te Marko Pavić ministar rada i socijalnog sustava.

Na ovaj program općina Dugopolje je, u partnerstvu sa susjednim općinama: Klis, Lećevica, Prgomet, Dicmo, udrugu MI iz Splita, te obvezne partnere: Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje prijavila projektni prijedlog pod nazivom “Prilika za rad”, gdje je zatraženo zapošljavanje 31 žene koje bi skrbile o 124 korisnika na području od oko 500 kvadratnih kilometara, što čini petinu naše županije.

Vrijednost projekta 4.941.993,47 kn, a općina Dugopolje će projektom zaposliti ukupno 6 žena, koje će skrbiti o 24 korisnika na svom području.

Načelnik općine Dugopolje, Perica Bosančić, rekao je:

– Iz projekta „Zaželi“ općini Dugopolje pripast će 1 milijun kuna. Zaposlit ćemo 6 žena starijih od 50 godina na period od dvije godine. One će skrbiti o 24 starije i nemoćne osobe na području naše općine. Natječaj za zaposlenje će najvjerojatnije biti u veljači 2019. godine. Osim zaposlenja žene mogu ići i na razne edukacije i obuke, čak i na vozački ispit. Projekt će također financirati i osnovne potrepštine za osobe na skrbi. – zaključio je Bosančić.

“Zaželi – program zapošljavanja žena” u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Ministar Pavić najavio je da će nakon ovoga raspisati drugi, sličan projekt, a na koji će se općina Dugopolje zajedno sa ostalim članovima LAG Zagore zasigurno prijaviti.