[PROJEKT LJUBAZNOST] Dobro se dobrim vraća

#spontanadobradjela #platiunaprijed #projektljubaznosti

0

Često čujemo i čitamo o tome kako današnja djeca smatraju da im treba sve biti servirano. Živimo u vremenu kada se život počeo vrtiti oko naše djece, što potencijalno dovodi do toga da su nam djeca sve više egocentrična. Ali ne treba biti tako. Možemo djecu poučavati suosjećajnosti i ljubaznosti od vrlo rane dobi i pomoći im da razviju osjećaj za druge.

Služiti druge je način života. Vjerojatno već postoje razni načini na koje vi živite tim stilom života a da toga niste ni svjesni: otvarate vrata drugima, pomažete prijatelju u nevolji, pomažete starijim osobama prijeći cestu, reciklirate…

Učiti djecu da brinu o tuđim osjećajima jednako koliko i o svojim je cjeloživotna misija. Sva mudrolija se krije u riječi „ljubaznost“. Moramo osvijestiti našu djecu da cijene sebe kako bi mogli cijeniti i druge. Moraju biti svjesni sve djece u njihovom okruženju, onih koji su usamljeni, onih koji su odbačeni i kako da uspostave odnos s njima. Naša djeca moraju razumjeti moć ljubaznosti i moguće poslijedice njenog nedostatka. Spontano dobro djelo kao što je npr. nasmiješiti se nekome kome dan ide loše može na trenutak poboljšati situaciju. Slanjem jednostavnih ljubaznih poruka i volonterskim radom djeca uče da mogu igrati važnu ulogu u zajednici pa čak i u svijetu.

Podučavanje ljubaznosti uključuje cijelu zajednicu. Zajedno možemo osposobiti našu djecu da mijenjanjem pojedinaca promijene svijet.

Udruga DAR već mjesecima radi s djecom na razvijanju osobnosti. Trenutno rade na temi ljubaznosti i žele u svoj projekt uključiti cijelu zajednicu. Od neizmjerne važnosti bi bilo kada bi našu djecu podržala cijela zajednica. To bi voljeli provesti na sljedeći način: po djeci će poslati „srca ljubaznosti“ u sklopu projekta „plati unaprijed“. Kada i ako primite ovo srce, vaš zadatak je učiniti dobro djelo i nastavite naš lanac dobrote. Napravite selfi s ovim srcem uz #spontanadobradjela #platiunaprijed #projektljubaznosti, tagirajte udrugu DAR i objavite na društvenim mrežama. Hajdemo vidjeti dokle će se proširiti naša spontana dobra djela!

Voditelji projekta su Adriana Balić i Tomislav Radina.

#spontanadobradjela #platiunaprijed #projektljubaznosti