|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Evanđelje o slobodi od staroga, o novim prostranstvima i otvorenim srcima. Dva učenika ostavljaju starog rabina da bi slijedili mladog učitelja o kojemu ne znaju ništa osim blistave definicije: Evo jaganj­ca Božjega, evo žrtvenog janjeta koje se prinosi na oltaru, posljednja žrtva da bismo svi mi živjeli.

U svim religijama žrtve se prinose da bi Bog uzvratio darom svog milosrđa. U Isusu Bog sve postavlja drugačije: Njemu ne trebaju životinje koje se prinose na žrtveniku jer se on daruje kao janje i žrtvuje samog sebe, ne traži tuđi život nego daruje svoj, ne prolijeva krv tuđu nego svoju, ne uzima ništa a daruje sve.

Evo onoga koji oduzima grijehe svijeta! Grijesi svijeta nisu naše zloće: čovjek jest slab ali nije zao; lako se prevari, grešnik je zaveden: vidi put na koji ga poziva evanđelje ali vjeruje da su neki drugi putovi prihvatljiviji, pametniji, sretniji. Oduzeti grijeh svijeta znači ozdraviti od nedostatka ljubavi i manjka mudrosti što život čini vrlo siromašnim.

Isus se obazre i upita ih: Što tražite? Prve riječi upućene budućim apostolima potpuno su nalik prvim riječima Uskrsnuloga: Ženo, koga tražiš? Pitanja su to koja daju definiciju čovjeka: Biće koje traži, kojem je znak upitnika posađen u dno srce. A Bog nas, baš po pitanjima našeg srca poučava vjeri: Nađi ključ srca. Vidjet ćeš da taj ključ može otvoriti i vrata Kraljevstva Božjeg (Ivan Zlatousti).

Konačno, prva stvar koju Isus traži od apostola nije poslušnost i pokornost, vršenje propisa ili kakve nove molitve. On traži od svojih da se upute prema mjestu koje se zove srce, da se susretnu s onim bitnim u sebi, da upoznaju želju koja stanuje u dubinama života: Što tražite?

Prije nego se požurite tražiti odgovore, naučite se dobro živjeti sa svojim pitanjima (Rilke).

Isus, učitelj želja, hoće da shvatimo što nam manjka i radi čega zvoni ta praznina: Što ti nedostaje? Nedostaje zdravlja, radosti, novca, vremena, ljubavi, životnog smisla? Nečega nema i upravo radi te praznine, koja traži ispunjenje, svaki se rasipni sin odlučiti doći svojoj kući. Baš ti nedostaci postali su naša životna snaga: želim vam da se znate radovati bez kajanja što ste ljubili one nedostatke koji život znače (R.M. Rilke).

Učitelj želja htio bi da želimo nešto više od običnih stvari. Sve oko nas viče: Zadovolji se! Naprotiv tomu, evanđelje uči plivati protiv struje i mode svijeta, pa ponavlja: Blago vama kad nemate sve, kad se osjećate neispunjeni jer ćete samo takvi biti tražitelji blaga, trgovci koji otkrivaju bisere. Isus odvodi svoje od površnoga prema bitnomu. A onih bitnih stvari je tako malo i do njih se dolazi samo ključem srca.