Propovijed: Presveto Trojstvo

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Presveto Trojstvo, temeljna je istina naše kršćanske vjere, a razumijemo je najmanje. Govor je to o Bogu, ali i o čovjeku. Nauk o Bogu koji je Otac i Sin i Duh Sveti… obuhvaća cjelovitu mudrost življenja. Stvoreni smo na sliku Božju, a to nije monotonija samoće, nego je vez ljubavi. Kako za Boga tako i za čovjeka, živjeti znači biti u zajedništvu. Toliko sam čovjek koliko sam nalik ljubavi!

Evanđelje ove svetkovine ne nudi teorije ni formule, nego opis jednog susreta. Takva je i naša vjera, prije svega čežnja za susretom. U taj susret s Uskrsnulim Isusom, apostoli su došli sa sumnjom u srcu. Često smo i mi takvi. Ne samo prema Bogu, nego i prema ljudima. Kad u srcu ima dobre volje i ljubavi, uvijek je moguće graditi lijepe susrete i dugotrajno zajedništvo. Gospodin nam pokazuje primjer. On ne optužuje sumnju apostola, nego im sasvim jednostavno pristupa i započinje razgovor. Poštuje svakoga od njih, pa i njihovo pravo na sumnju. Premda im objavljuje da mu je dana sva vlast na nebu i na zemlji… on i dalje ostaje Učitelj blaga i ponizna srca. Božja moć može samo ono što je moguće ljubavi!

Tada ih upućuje da tu istinu posvjedoče diljem svijeta: Idite i krstite u ime Oca i Sina i Duha Svetoga… Čim su oni našli Boga, on odmah upućuje njih da krste čitav svijet, a to znači da ga urone u more Božje ljubavi. Jer, krstiti – u doslovnom prijevodu s grčkog, znači uroniti.

Kad Isus opisuje Boga, on bira obiteljska imena: Otac i Sin. Imena su to koja se prihvaćaju i koja sve nas ujedinjuju u jednu obitelj. A Duh je nešto kao izvor života, sveto disanje, naš dah, uzdah, izdah… Jednostavno, Duh je život… koji osjetimo kad smo zajedništvom prihvaćeni i zagrljeni. Bog u sebi nije nekakva svemirska osamljenost, nego je uzburkani ocean ljubavi. U tomu i jest bit samoga Trojstva!

Zato i svoje učenike šalje u svijet da i druge ljude nauče koliko je ljubav važna za život, kako je bitno zajedništvo i povezanost. Ne bojte se, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta! Veličanstveno je to obećanje. I, što je najvažnije, kad Bog kaže zauvijek, on nam ne postavlja nikakve uvjete. To jednostavno znači u sve dane, radosti i tuge, odbačenosti i samoće, kad padaju krila nade i kad nam se čini da letimo od sreće… Ništa nas ne može rastaviti od Ljubavi.

On je s nama zauvijek! S tim riječima završava Matejevo evanđelje, a otvara se naš život i naše poslanje.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img