Propovijed: Uskrs

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Prvih dana nakon smrti drage osobe svatko ima potrebu poći do groba. Tada duboki osjećaji prožimaju dušu. Riječi nisu potrebne, dovoljno je stajati i pustiti srcu da govori. U takvom je raspoloženju i Marija Magdalena na početku današnjeg evanđelja. Ona izlazi iz kuće a još je noć, tama na nebu, tama u srcu. U rukama nema ništa, ne nosi pomasti kao druge žene, nosi samo ljubav koja ne prihvaća da Isusa više nema:Ljubiti je isto što i reći – ti nećeš umrijeti! (Gabriel Marcel)

Odjednom shvaća da je kamen otkotrljan, a grob otvoren kao ljuska sjemena za klicu novog života. Obasjan i prozračen svježinom zore. Vani se osjeća proljeće.

Nema tijela u grobu – to je znak nade. Bez mrtvog tijela smrt nema pobjede, pa ni razbojnici nisu iznad svoje žrtve zauvijek.

Gospodin Isus nije obični Uskrsnuli, glavi lik ovog događaja koji se ostvario jednom zauvijek u vrtu pokraj Jeruzalema, u ranu zoru prvog dana po suboti. Zar takav događaj može biti završen? Sigurno je da ne može. Crkva je tijelo Kristovo sačinjeno od svih nas krštenika. Dionici smo njegove muke i križa, dionici smo i njegove slave uskrsnuća. Njegov je put i naš put, po svjedočenju ljubavi Očeve, po smrti i uskrsnuću do radosti nebeskog zajedništva svih svetih.

Krist nije samo uskrsnuo, nego on trajno uskrsava nadu i povjerenje, hrabrost i slobodu… u dubinama čovjekova bića, na putovima ljudske povijesti. Pokazuje nam uskrsnu stazu i prelazak iz mržnje u ljubav, iz straha u slobodu, iz prolaznoga u vječno. Uskrs je blagdan koji skida povoje s usta duše, kako bismo postali spremni za proljeće novog života, uzdignuta čela i pogleda prema Kristu, gospodaru vječnosti.

Krist nije samo uskrsnuo, niti je samo uskrsavatelj, on je Uskrs. Rekao je to Mariji: Ja sam uskrsnuće i život! Upravo tim slijedom… najprije dolazi uskrsnuće, a onda život. Mi obično očekujemo obratni slijed: živjeti, pa onda nakon smrti uskrsnuti. Ali, ne. Najprije trebamo uskrsnuti iz svih naših grobova ovisnosti i površnosti, od modernih zabluda i javnih laži, od života zatvorena i zakočena, od srca ugasla bez vatre i topline, od ledenih odnosa među bližnjima.

Nema pravog slavlja Uskrsa bez uskrsnuća nas samih koji smo ni vrući ni hladni, ni dobri ni zli, ni živi ni mrtvi (Ch. Peguy). Ovo vrijeme i u našoj domovini traži jasno kršćansko svjedočanstvo o poštovanju savjesti i života, svjedočenje smisla, nade i velikodušne ljubavi… tek tada će nadoći život ispunjen suncem, pravi život koji zaslužuje to ime.

Uskrsnuću nema kraja sve dok se ne otkotrlja kamen s groba i posljednje duše, sve dok njegova snaga otkupljenja ne dospije do zadnje grančice na vječnom stablu stvaranja. Tada će čitav svijet slaviti uskrsnu pobjedu tvoga tijela, tvoje raspete Ljubavi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img