Srpanj počinje s vrućim i vrlo vrućim vremenom

0
2
Foto: HRT

Pred nama je još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti danas na kopnu, dok će vrućina na moru još potrajati i vrhunac dosegnuti sredinom tjedna. Danas će utjecaj ogranka azorske anticiklone postupno slabjeti, dok će po visini pritjecati osjetno topliji zrak.

Sunčano će biti u Dalmaciji uz najvišu temperaturu u njezinoj unutrašnjosti, oko 36°C, dok će na obali i otocima biti od 32 do 35°C. Vjetar uglavnom slab do umjeren jugozapadni i zapadni uz malo valovito more.

I na jugu slično – sunčano i vruće uz toplu, na širem dubrovačkom području i vrlo toplu noć. Osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura oko 25°°C. Danju će puhati slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Pritom će i noći biti tople, ponegdje i vrlo tople. U četvrtak će i na Jadranu vrućina popustiti, a nije isključeno da na sjevernom Jadranu bude i ponekog pljuska. Potkraj utorka će na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će u srijedu pojačati.

Dakle, srpanj će početi s vrućim i vrlo vrućim vremenom. Lipanj je, prema još neslužbenim podacima, posvuda bio za 3 do 4°C topliji od prosjeka, a količina kiša bila je neravnomjerno raspoređena. Više kiše u odnosu na prosjek bilo je ponegdje na istoku zemlje, a osjetno manje na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. (HRT)