Tek 13 posto svjetskih oceana je dio iskonske divljine

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Netaknuti dijelovi naših oceana brzo nestaju i tek 13 posto možemo svrstati u područja iskonske divljine, doznaje se u petak iz australske studije objavljene u časopisu Current Biology.

U obalnim područjima, u kojima živi oko 40 posto svjetskog stanovništva i koje ovisi o morskim resursima, gotovo da i nema djevičanskih morskih područja.

“Zapanjeni smo činjenicom kako je malo sačuvane morske divljine”, kazao je voditelj istraživanja Kendall Jones sa sveučilišta u Queenslandu.

Podsjeća da mora i oceani pokrivaju 70 posto površine Zemlje i da je zaštićeno tek 7 posto od svih oceana zajedno, no ljudi značajno utječu na taj golemi ekosustav.

Studija je prva sustavna analiza globalnih područja morske divljine, definiranih kao područja koja su “većinom pošteđena ljudskog djelovanja”, što je ključno za bio raznolikost.

“Područja iskonske divljine čuvari su vrlo bogate bio raznolikosti i endemskih vrsta i neka su od posljednjih utočišta na planetu za glavne predatore”, kazao je Jones.

Također je upozorio i na razorne posljedice izlovljavanja.

“Zbog zagrijavanje klime, čak i u onim područja koja su nekada bila zaštićena zahvaljujući ledu koji je bio prisutan tijekom cijele godine, sada se može ribariti”, kazao je znanstvenik.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Misli Dida Andrijice (13): Da živin u Splitu, selija bi u Dugopolje!

Zdravi bili dico moja! Gledan ja ove naše medije, osluškujen, pipan, pitan, ma mi jopet nije jasno koji je to...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img