U Beču na prosvjedu protiv mjera 40 tisuća ljudi: Probijena policijska blokada, suzavac, uhićenja

0
Foto: Snimka zaslona/YouTube

Na desetine tisuća ljudi promarširalo je u subotu središtem Beča, prosvjedujući ponovno protiv vladinih koronamjera i uvođenja obveznog cijepljenja 1. veljače, izvijestili su večeras gotovo svi austrijski mediji. Prema izvješću policije, na ovom, prvom velikom prosvjedu u Novoj godini, okupilo se je oko 40.000 ljudi

“Petarde, pirotehnika i suzavac”, “Više uhićenja – policija uzvratila suzavcem, 40.000 protivnika cijepljenja”, “Protivnici korona mjera ponovno prosvjeduju u glavnim gradovima austrijskih pokrajina”, “Ponovno desetine tisuća na korona prosvjedu u Beču”, samo su neki od naslova u domaćim medijima koji izvještavaju o “užarenoj atmosferi” i sukobu između prosvjednika i policije nakon što je policija zaustavila nedaleko bečke Opere protestnu povorku i legitimirala pojedince iz prvih redova, koji su kod sebe, prema policijskom izvješću, imali “pirotehnička i druga opasna sredstva”.

“Te osobe se moralo prekontrolirati”, tvrdi policija. Kako izvještavaju mediji nakon toga je došlo do nasilnog incidenta. Pri pokušaju prosvjednika da probiju policijsku blokadu, policija je uzvratila suzavcem i uhićenjima. Nakon pola sata situacija se je primirila i dio prosvjedne povorke koji nije bio involviran u sukob s policijom nastavio se je dalje kretati gradom.

Policija je i ovoga puta imala pune ruke posla, a na terenu je bilo više od tisuću policajaca, Ne samo iz Beča nego i iz drugih austrijskih pokrajina, koji su ne samo osiguravali prosvjed nego su i ispisali hrpu prekršajnih prijava protiv prosvjednika koji nisu na licu imali obvezne FFP2 maske, kao zaštitu od koronavirusa.

A takovih je, kako navodi tabloid “Heute” bilo između 90 i 95 posto.

Kako se ističe, prosvjednici su nosili već viđene transparente s raznim natpisima protiv “Prisilnog cijepljenja” i korona mjera, uz glasno skandiranje “Otpor, otpor!”, a akustičku su pozornost na sebe skretali i glasnom zvonjavom zvoncima koje nosi stoka, te zviždaljkama.

Među zastavama koje su se vijorile, bila je i hrvatska zastava, piše Večernji list

Ivica R

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here