Wednesday, August 4, 2021
HomeKolumnaHSS – Reliquiae reliquiarum ili ugašeno Radićevo ognjište

HSS – Reliquiae reliquiarum ili ugašeno Radićevo ognjište

Piše: Filip Đukić

Promjene što se događaju na našoj političkoj sceni nisu samo produkt koristi i moći koje te stranke žele izvući, već i čisto preživljavanje na spomenutoj političkoj sceni.

Politika za svoj cilj ima poboljšati grad, širu zajednicu, državu, ali ona naravno nije imuna na razne zakulisne igre koje ovo prvo navedeno bacaju u drugi plan.

Zapravo, neke ideje koje su u prošlosti postojale (rekli bismo traganje za idealima) danas su i marginalizirane i defektne.

Velika razlika koja postoji između ondašnjeg HSS – a pod vodstvom Stjepana Radića i ovoga modernog HSS – a, dogodila se gotovo preko noći.I u prošlim vodstvima HSS – a nalazimo velike oscilacije u dosljednosti filozofije i politike kakvu je nekoć gajio Stjepan Radić, a s Krešimirom Beljakom HSS postaje nešto posve nedokučivo.

Ako se krene i od same biografije spomenutog dvojca – već tu možemo primijetiti dijametralnu suprotnost.

Beljak je osuđen na Općinskom sudu u Zagrebu na osam mjeseci zatvora zbog teške provale u četiri automobila, uz uvjetnu osudu na tri godine, dok je Radić svoj staž u zatvoru odradio zbog spaljivanja mađarske zastave prigodom posjeta cara i kralja Franje Josipa I. – Zagrebu.

Ova dihotomija iz mladosti i biografija Beljaka i Radića – daje nam za pravo da ustvrdimo da je njihovo političko odrastanje različito.

Beljakova interpretacija Radićeva političkog života ide jedino u smjeru ideje panslavizma što je zaista i bila Radićeva ideja, ali prvotni zaboravlja koliku je važnost Radić pridavao nacionalnom osvješćivanju Hrvata.

Takvo sagledavanje Radićeva djelovanja može razbiti dio iz izvornog znanstvenog rada Stjepana Matkovića: Stjepan Radić iznio je tijekom 1905. i 1906. viziju preobražene Habsburške monarhije u cilju potvrde hrvatske državnosti i slobode.

Radićeva koncepcija zasnovana je na potpunom uvjerenju o potrebi uzajamnog djelovanja Slavena unutar habsburškog okvira radi zadovoljavanja njihovih individualnih nacionalnih prava. Radić je djelovao unutar Austro – Ugarske Monarhije po njihovim kriterijima znajući da se već dovoljno zamjera političkom establishmentu onoga vremena, ali je u isto vrijeme i radio na jačanju hrvatskog seljaka.

Takva i slična politika Radića nastavila se i u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Beljak, s druge strane, gura narativ kako je Radić bio avangardni političar koji se grozio nad katoličanstvom pa daje Radiću epitet – sekularna. Zaista, Radić je bio veliki kritičar katoličanstva, posebice crkve i njezina djelovanja, no on je bio religiozan čovjek bez komunističkog ateizma kakvog njeguje Krešimir Beljak.

Jure Krišto u svome izvornom znanstvenom radu to potvrđuje: Radićevim religioznim uvjerenjima nije se mnogo pisalo. To zapravo i ne iznenađuje, jer svi vidljivi znaci iz njegove karijere pokazuju povezanost s kršćanstvom, ako ne uvijek s katolištvom.

Njegova su pisma prepuna spominjanja Boga, Blažene Djevice i iskićena drugom religioznom »-ornamentikom« a da bi upućivala na išta drugo osim na religioznu osnovu i praksu…..…. Da je S. Radić bio religiozan, ističu često to i drugi izvori.

Njegov gimnazijski profesor Josip Pasarić kaže da je Radić u odrasloj dobi obdržavao sve religiozne dužnosti; dok je bio zatočen, čak je posluživao kod mise, a i inače je javno izražavao svoja religiozna uvjerenja.

Slično govori i ]osip Pazman o jednom od Radićevih zatočenja.…. Većina pisaca koji su proučavali Radićevu religioznost slažu se da kršćanska etička načela upravljaju njegovim političkim i kulturnim nastojanjima…

Različita svjetonazorska načela su stvarna budući da Beljakovo formiranje kluba s Radničkom frontom, koja ne krije svoje veličanje Jugoslavije, pokazuje da spomenuti ima anacionalne ideje i da on hrvatstvo vidi kao nešto nazadno.

Čak i ako se maknemo od tih i takvih paradigmi – i ako odemo u drugačije smjernice njihovih politika – primijetit ćemo da Beljaku nisu važni seljaci niti hrvatski poljoprivrednici.Tako ćete na stranici HSS, danas, u 2021. godini pronaći sljedeće: Za republiku u čijem su središtu djeca, stariji, bolesni i sve ranjive skupine, republiku političkog i svakog drugog pluralizma, republiku u kojoj će se u praksi brisati razlike između pripadnika manjina i građana iz redova većinskog, hrvatskog naroda. Ova retorika ukazuje na želju da HSS bude nešto što nikada zapravo nije bio.

Takav HSS, odlomljen od tradicije, želi sada s Beljakom na čelu, stvoriti zelenu, progresivnu stranku koja u sebi nema onu ‘seljačku jednostavnost’ i radinost. Ova verzija HSS je oportunistička, a i sam Beljak svojim igricama pomoću kojih je ostao predsjednik stranke, to potvrđuje.

Stranka vođena Krešimirom Beljakom, toliko je se zacrvenjela, pa više nema ni ono prividno zelenilo koje spominju. To zelenilo, i priča o modernoj, zelenoj stranci, ista je obmana kakvu je pružala i platforma Možemo!.

Problem je za Beljaka taj, što su glasači HSS – a, ljudi koji na rukama imaju žuljeve. Sada ti bivši, razočarani seljaci glasači koji slušaju predsjednika stranke kojeg više zanimaju LGBTIQ zajednice negoli seljak, postaju glasačko tijelo koje suštinski ne izlazi na parlamentarne izbore.

Ako bismo uzeli eshatološku retoriku i primijenili je na HSS – a, onda i danas, shvatit ćemo da je HSS imao svoj početak s vjernikom i čovjekom iz naroda koji se borio protiv mađarizacije – Stjepanom Radićem – a da sada svoj kraj dočekuje s ateistom i borcem za sve manjine osim za manjine seljaka – Krešimirom Beljakom.

Ovo ne znači da će HSS nestati s političke scene, budući da nova ljevica u koju se sada ugurao polako preuzima vlast u većini država svijeta – ali ovo definitivno znači da HSS više nije stranka koja će biti zaštitnik seljaka, već prije necivilnih udruga.

Beljak će i dalje pričati o radnicima i njihovim pravima, ali potrebno je znati da njegovo spominjanje radnika ide po uzusu na Aliju Sirotanovića.

Ovakav seljak, koji propada, koji polako nestaje i guši se u Republici Hrvatskoj, više nema politiku i smjer politike kojoj bi se mogao okrenuti.

dp/foto : privatni album

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments