HomeKolumnaMisli Dida Andrijice (30): Dico moja, čudna smo mi država, mala ali...

Misli Dida Andrijice (30): Dico moja, čudna smo mi država, mala ali čudna

Zdravi bili dico moja!

Čudna smo mi država, mala, ali čudna. Nu, da van rečen šta mi se je dogodilo. Zove ti mene tako sinoć Nediljko Bronzin. Nećete vi njega znat, a nije on ni bitan.

Nego, od njegove žene, prva rodica, e pa, ne ona nego njezina kuma, ima ćer. A ta mala van radi gorikar u Plenkovića u uredu. Nemojte me pitat šta radi, jerbo neznan.

Uglavnon, ona je ovo ispričala svojoj materi, ona svojoj kumi, a kuma prvoj rodici, rečenoj Nediljkovoj ženi, ona Nediljku, a Nediljko meni.

Kaže vako; uletijo jučer u ured Plenkovića oni mali ministar, pomozite mi reć, oni dičijega lica. Ma oni mali Todorić, oću reć, šta je radijo u Todorića. Marić, eto ga, nadošlo, Marić! I svrata on viče, a mala sluša i panti.

Šefe, velik san posa danas učinija! Plenković ga gleda, cili se ozarijo, eno ga isti šipak, sad kad se je malo popunijo, pa nije više mršav ko Ilijina kobila. Više valja brte bit dva puta premjer Rvacke, nego dvajest godina u Briselu. Anamo se nebi vako udeblja, ne boj se. Iscidilo bi ga ki limun. Nego da se vratimo na priču.

Kaže njemu Plenković: Šta si to lipa uradijo, ministre moj, diko moja? A mali će Marić: Šefe uprihodija san danas skoro petnest miljona kuna, neplanirano!

Bravo ministre moj najbolji!- vikne Plenković- a oklen to?

Neznan, ali je uplaćeno!- radostan ko proliće cikne Marić.

Pa ko je uplatijo? Jel od pedeveja? Od trošarina na gorivo? Jesi li, oko moje, proda još štogod nekomu strancu? – pita Plenković

Nije, piše anamo, uplata u državni proračun- odgovori Marić

Klikono si reka da si uprihodijo, petnestak miljuna kuna?- Plenković će

Tako nekako- odgovori mu Marić, već pomalo stidan šta nezna odakle mu je to došlo Uto se Plenković digne od stola, zajapurijo se ko pivac i drekne: pa budalašu to smo mi uplatili!

Koji mi?

Ja nisan ništa uplaćiva, ako ste ti, Beroš i Božinović, to neznan. Mogli ste reć pa bi i ja uplatijo štogod- Marić će plačljivo.

Mi, adezej,đavlu te dajen! – vikne Plenković-

Stane malo Marić, pogleda oko sebe, a nogon čini mot koda opušak gasi i procidi kroz zube: E brte jesmo dobri! Baš smo dobri mi iz adezeja! Ne samo da vodimo ovu Rvacku u svitlu budućnost, nego kad usfali, undak i uplatimo u proračun od naši para!

Nema nas svit, kako smo dobri, na čelu stobon, pricjedniče naš svitli i pripametni!

Đavla bi mi uplatili da nije to sud odredijo. Sanader usra, a sad mi plaćamo – odgovori mu Plenković i zavali se u stolicu.

Aha-Marić će-nego šefe moran ja nas svejedno pohvalit! Znači u ciloj toj priči je nekako vako išlo: Sanader je jamijo pare, državne, pare svi naši građana, jel tako?

Tako je!

Undak je sud odredijo da mi vratimo pare. Jel tako? Tako je! A te pare koje mi vraćamo smo dobili od države, iz proračuna, znači od svi naši građana. Jel tako ? Tako je!

Undak smo mi sutin državnin paran, vratili državi ono šta je Sanader ukra državi, oću reć, ukra je državne pare. Znači mi smo državi vratili pare šta smo ih i tako od države, iz proračuna dobili.

I jopet ćemo ji dobit.

Lipo!

Znači država namirena, sud zadovoljan, a mi šefe, kako adezej stoji? Mi smo na svome, idemo dalje! – rekne njemu Plenković i zagleda se u neke papire. Eto dico, tako van je bilo. Ako je lagalo mene, i ja lažen vas!

Zdravi bili!

Vaš did Andrijica

Foto: privatni album

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
POVEZANI ČLANCI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari