Jedna od najljepših stvari sportu svakako je nadahnuće i pozitivna energija koja se prenosi na druge. To je pogotovo zarazno za djecu koja od svojih idola najčešće nauče kako mukotrpan rad na kraju donosi slatke nagrade. No u Hrvatskom rukometnom savezu očito se ne vode tim primjerom. Naime, u jeku priprema za nadolazeće Europsko prvenstvo u rukometu 2018., ta organizacija je u zadnje vrijeme donijela nekoliko neshvatljivih odluka. Izgleda da savez nikako ne pronalazi zajednički jezik ni sa određenim brojem svojih djelatnika.

Potaknut razgovorima s brojnim rukometnim djelatnicima, koji su izrazili svoje nezadovoljstvo radom HRS-a u organizaciji EP-a, obratio nam se trener naših rukometaša Tihomir Mustapić. Na temelju razgovora s njim došli smo do zaključka kako se organizacija nadolazećeg prvenstva priprema tako da zakida najmlađe i bezobzirno im uništava njihove dječje snove. Krenimo redom.

Ulaznica ima pa nema

Prodaja ulaznica za EP započela je početkom 2017. godine i to klubovima, članovima Saveza, koji su dobili mogućnost narudžbe po povoljnijim cijenama. U dopisu klubovima stajalo je kako će se, sukladno broju članova, karte za svaki klub dijeliti na razini županijskih saveza. Prvotni rok za zapisivanje i narudžbu bio je 1. travnja 2017. Iako je već u prvom krugu kvota bila popunjena, rok za osiguranje karata produživao se prvo do 15. svibnja, a zatim i do 1. srpnja iste godine. Nakon toga tvrtka za prodaju ulaznica, ovlaštena od strane HRS-a, sredinom rujna 2017. šalje klubovima predračune za kupovinu naručenih karata. Većina klubova ostala je nemalo iznenađena kad su uvidjeli da im je broj ulaznica bez ikakvog dodatnog objašnjenja znatno smanjen.

Na upit koji smo poslali prema HRS-u vezano za iznenađujuće smanjeni broj ulaznica, stigao nam je odgovor kako je 1200 ulaznica predviđeno za klubove iz Splitsko–dalmatinske županije, te da je županijski savez odredio koji će klub dobiti koliko ulaznica – govori nam Mustapić.

Osim što je nejasno bilo zašto su se za kupovinu uvela dodatna dva kruga, klubovi nisu uspjeli dobiti odgovore ni na neka druga pitanja.

Kontaktirali smo i Županijski rukometni savez da nam objasne tko je odlučio i prema kojim kriterijima o raspodjeli ulaznica, kao i zašto nisu obavijestili članove o smanjenju broja karata, no nismo dobili odgovor. – naglašava Mustapić.

Trener je dodao:

Očito je da će oni pravi rukometni zaljubljenici koji su naručili ulaznice do 1. travnja, ne znajući sa sigurnošću da li će Hrvatska uopće igrati u Splitu a kamoli  da će protivnik biti Srbija, ostati kratkih rukava. Izgleda da je ponovo profit i mogućnost zarade kojih par kuna više pobijedio istinsku ljubav prema rukometu.

Treneri ne smiju biti i navijači

No Rukometni savez nije odlučio stati samo na ovome. Maćehinski odnos prema svojim djelatnicima, HRS je ponovno pokazao početkom studenog 2017. godine. Naime, kako pravilnik i nalaže, svake godine odvija se redoviti trenerski seminar za dobivanje licenci za narednu sezonu. Već tradicionalno ovaj seminar se održava sredinom svibnja u sklopu „Festivala rukometa“. Međutim, Udruga trenera u suradnji sa HRS-om odlučuje da se redoviti trenerski seminar, za sezonu 2018./2019., održi u Poreču od 11. do 14. siječnja 2018. godine. Naravno ništa tu ne bi bilo sporno, osim činjenice da baš u tom periodu Hrvatska igra svoje utakmice na EP-u. Mustapić nam je kazao:

Na upit zašto se seminar održava u terminu kada Hrvatska reprezentacija svoje utakmice igra u Splitu, iz Zagreba između ostalog stiže odgovor „ Jeste li vi navijači ili treneri?“. U trenucima kada smo u Dalmaciji uskraćeni za vrhunske sportske događaje, zbog razno raznih razloga, poslati takav odgovor TRENERIMA, onima koji su svojim radom i trudom usadili tim igračima ljubav prema rukometu, graniči sa ludošću.

No sumnju da motivi ovakve organizacije nisu samo rukometni, već da se tu krije i nešto drugo, Mustapić pojašnjava:

Iza svega očito se ponovno krije novac. U isto vrijeme u Poreču se održava seminar za dobivanje Profi licence za područje Balkana, uvjet EHF-a je hotel s četiri zvjezdice. Budući da niti jedan hotel u siječnju ne želi otvoriti vrata za samo 50 gostiju, bilo je potrebno taj objekt napuniti koliko god je to moguće. Odluka je pala da se trenerima postavi ultimatum, da biraju ili licenca ili navijač.

Građani drugog reda

Na kraju dolazimo do onoga što se nikako nije smjelo dopustiti. U razgovoru klubova s članovima organizacijskog odbora EP-a, puno toga je obećano za one najmlađe. Od predstavnika tog odbora rečeno im je, kako će se po određenom sistemu, djeci iz svih klubova omogućiti da tokom intoniranja državnih himni u pratnji s igračima izađu na teren. Međutim i tu slijedi zaokret. Ne samo da većini djece neće biti omogućeno da izađu na parket sa svojim idolima, već su taj broj smanjili na najmanji mogući.

S igračima će na svim utakmicama izlaziti članovi triju klubova iz Dalmacije. Nije nam namjera njih prozivati niti ćemo ih imenovati, ali očito da su odlukom mudrih glava svi ostali građani drugog reda. Razlog koji se spominje da se nitko nije pojavio na otvaranju šatora HRS –a na splitskoj rivi je smiješan, jer netko te tamo treba i pozvati. – kazao je Mustapić.

Kao i u ranijim slučajevima, izgleda da se novac opet pojavio kao kamen spoticanja. Iako se u HRS-u opravdavaju donoseći neobične odluke, Mustapić ističe:

Njihovo opravdanje je kako nema novca za kupiti svima tenisice, hlače, majice za izaći na teren. Draga gospodo ja vjerujem da nikome od djece ne bi smetalo nositi već nošene tenisice, obući već nošenu majicu. Kad već niste bili kadri organizirati druženje igrača s najmlađima u Splitu, mogli ste im pružiti barem zadovoljstvo da sa svojim idolima izađu na teren.

Na kraju, trener Mustapić je zaključio:

Iz ovih primjera očito je da kvaliteta koju imamo na terenu ne prati organizacija, jer na ovim jednostavnim pokazateljima vidjeli smo kako se radi o sistemu „tko je jači, taj tlači“. Kada nemaš  osjećaja niti za djecu, one najmlađe koji će u budućnosti nositi ovaj sport, koji bi zauvijek pamtili trenutak kad su izašli na tren s Duvnjakom, Cindrićem, Alilovićem i ostalima, onda ste vi njima Grinch koji im je ukrao rukomet.

Kontaktirali smo i Hrvatski rukometni savez radi očitovanja o ovoj temi. Glasnogovornik HRS-a Ivica Maraš kratko nam je rekao kako savez u ovom trenutku nema komentara.

Iako je možda za cjelokupnu organizaciju ovo tek mali dio prvenstva, za sve navijače, a pogotovo djecu, to je trebao biti trenutak i doživljaj koji će pamtiti cijeli život. Ovakav grubi odnos prema onima koji održavaju ovaj sport živim, nepravedan je ne samo prema njima već i cjelokupnom društvu. I zato HRS već danas treba reagirati i zaštiti budućnost hrvatskog rukometa.